Tips för att komma igång med träningen

Jag verkligen älskar när ni kommer med frågor som jag får möjlighet att svara på. Det känns inte då som det bara är jag som sitter och maler framför bloggen hela tiden, utan att det faktiskt blir någon form av diskussion. Här om dagen fick jag följande fråga:
Skärmavbild 2014-11-26 kl. 20.46.07
Svar: Jag har tidigare skrivit om lite tips om hur man kan komma igång med sin träning och för att fortsätta. Inlägget hittar du här! Det som jag själv tycker är viktigt vid träning är att hitta något som du tycker är roligt. Det kan vara gym, dans, löpning, simning med mera och tycker du att det är roligt så kommer du också vilja fortsätta.

Något som man också behöver tänka på är att det tar ca 6 veckor innan man får in en rutin/vana. Därför är det viktigt att fullfölja sina pass under dessa veckor och passen behöver absolut inte vara en timme långa eller vara samma sak fler gånger i veckan. Det är bara du som sätter begränsningarna till din träning! Vill du träna en gång i veckan så är det okej, det är ju bättre än ingen gång. Vill du träna tre gånger i veckan så funkar det också! Hinner du inte träna någon dag så ta det en annan dag eller en annan vecka. Viktigast att inte känna ångest och press över att du måste träna, för då blir det inte roligt.

Men kort och gott! Mina fem bästa tips är:

1.   Börja lugnt!
Det kan kanske låta konstigt men att börja träna 6-7 gånger i veckan och sätta upp höga mål kanske inte är direkt det bästa. Sätt istället upp ett slutmål och sen kortsiktiga delmål för att göra träningen mer motiverande. Starta i lugn takt i stället och öka när du känner att det känns okej och roligt. Det ska ändå vara roligt att träna för annars kommer du aldrig hålla i din träning.

2.  Ta med dig en kompis!
Det är enkelt att skippa träningen om man kommer hem och lägger sig i soffan eller sätter sig vid datorn. Dra med en kompis, sambo, familjemedlem eller kollega och träna ihop. Mycket roligare att ha någon att träna ihop med och dessutom blir det svårare att tacka nej till ett träningspassen.

3.  Våga testa dig fram!
När det går som bäst för mig med träningen är då jag vågar testa en ny övning eller kanske lägger på en tyngre vikt en vanligt. Träningen blir mer rolig om man testar sig fram och på så sätt kommer du också veta vad just du tycker är roligast.

4.  Gör det du tycker är roligt!
Träning ska vara roligt och inte tråkigt. Visst att det i bland kan vara så att man tar sig till gymmet även fast man egentligen inte känner för det. Men jag har aldrig någonsin ångrat ett träningspass och jag tror många här håller med mig. Att ha roligt under träningspasset är nog ett av de viktigaste delarna när man tränar för annars blir det lätt att man lägger av om det är tråkigt. Hitta istället det du gillar och fortsätt med det!

5. Utmana dig själv!
Den här är kanske en självklarhet för vissa men för andra så tycker man att träning i sig är bra. Visst är det okej att gå och träna men du når inga resultat om du inte pressar dig själv och vågar utmana din kropp. Du kanske inte ska göra det första veckorna men du kommer märka att din kropp orkar mer och våga då öka lite på vikterna eller på farten. Dessutom är det grymt roligt att utmana sig själv och veta ens egna gränser.
jpafsöijnpafss

Kommentera