Så mycket glädje, lycka och gråa hårstrån

Ibland slås jag av hur fantastiskt det är att vara mamma samtidigt som jag ibland drar mig i håret av frustration. Selma är det absolut bästa som hänt mig och att vara mamma är den bästa rollen i livet. Men det är en stor roll som kräver mycket ansvar och det är ingen dans på rosor. Lägg då till att vi mammor ska genomgå en stor kroppsförändring, hantera alla hormoner och jobba på som aldrig förr. Det är egentligen inte konstigt att vi kvinnor är så starka då vi fixar både graviditet, förlossning och allt annat i vårt liv. Det är ganska mycket att gå igenom men man får otroligt mycket av det och barn är det absolut bästa i livet. Det är det ingen tvekan om!

Något jag däremot kan förundras av och bli riktigt imponerad över är de ensamstående föräldrarna som kämpar på. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag aldrig någonsin hade fixat detta utan Emil. Han är den som avlastar när det behövs som mest och vi försöker dela så jämställt som möjligt. Det går inte alltid men i det flesta fall försöker vi få vardagen att flyta på och att Selma ska kunna kännas sig lika trygg med oss båda. För mig har det alltid varit viktigt att vi båda är hennes trygga punkt och att ingen av oss ska ta ett större ansvar. Självklart blir det ju en viss fördelning ändå eftersom jag varit hemma mer än vad Emil varit men jag tycker ändå det går att få ihop på ett bra sätt. Nu när jag dessutom börjat jobba så har Emil gått ner i tid för att få mer tid med Selma och redan efter en månad så märks det skillnad. Nu föredrar Selma att bli tröstad av Emil och hon går oftast till honom först vilket känns ganska mycket i mammahjärtat. Däremot har det ju under 1,5 års tid alltid varit mig hon kommit till först så det är väl på tiden att hon är lite pappig också.

Jag förstår att det kan sticka i ögonen på människor att vi delar upp det som vi gör då många anser att mamman är den som ska ta mer ansvar. Men för oss har det liksom fallit sig naturligt att Emil bär lika stort ansvar. Jag hade aldrig kunna tackat ja till en ny jobb med mycket ansvar om Emil inte hade kunnat tagit mer ansvar hemma. Det hade inte funkat då! Alla gör vi olika och det fungerar tyvärr inte alltid att dela på föräldraledigheten så som vi gjort. Det är ett evigt pusslande och alla gör precis så bra som bara dom kan. Jag känner att man alltid måste försöka vara ödmjuk och se att alla människor gör olika och att det faktiskt inte gör något. Så länge det sättet vi gör fungerar för oss så är ju det bra. Ingen vet ju hur den andras familjesituation ser ut så därför kan man inte döma någon eller lägga onödiga kommentarer.

Syftet med mitt inlägg var att berätta hur det ser ut i vår familj då många av er undrat nu när jag börjat jobba igen. Flera har också frågat angående mitt nya jobb och det börjar jag i mitten va mars. Rollen är konsultchef vilket betyder att jag kommer jobba mycket och ha stort ansvar men jag känner mig otroligt peppad på det. Dessutom är det en stor chans för mig och något jag tror kommer passa mig perfekt. I och med mitt nya jobb kommer Emil ta ännu mer ansvar hemma men det är något vi är överens om. Jag tog mest ansvar och föräldraledigt under första åren och nu är det min tur att få satsa på mig själv och min karriär. Jag tycker inte det är egoistiskt av mig utan snarare bra att Selma kommer växa upp och ha haft en mamma och pappa som har turats om att axla ansvaret hemma. Vill man inte dela upp det som vi har gjort så gör man självklart inte det men som kvinna ska det åtminstone finnas en möjlighet att också få tänka på sig själv och sin karriär. Man ska inte behöva ställa sig tillbaka bara för att man skaffat barn! 

2 comments

 1. Linda says:

  VARFÖR i hela världen skall det sticka i ögonen på folk?!Fattar inte det är er ensak och detta är ju ett gemensamt beslut och Emil vill vara mer med Selma, full respekt. Fasiken vad människor lever på stenåldern, vi lever i 2017 det HAR liksom ändrats med tiden, acceptera eller håll käften! Sticker i ögonen, ja i THE FOOL`S EYE i sådana fall;)
  Skit i vad andra säger & tycker, det är upp till var och en hur man vill göra. Förstår mig inte på folk som MÅSTE slänga iväg en kommentar om sådant här och yttra sig. Bättre dom kniper. Fattar dom inte att det kanske sårar!
  Svar: Ja hihi men visst är han vi kan liksom inte titta oss mätta. Han är så tokig. Härligt att dom funkar s bra ihop med. Texas uppfostrar Boston;)

  • Petra says:

   Ja man kan ju fundera varför det ska kommenteras om det men försöker att inte lägga tid och energi på det. 😊

Kommentera