Hur får jag kosten att fungera på semestern?

Jag har fått en fråga från en av er läsare som jag tyckte var himla bra och som jag därför gör ett inlägg av. Kosten är ju A och O när det kommer till en viktminskning men för att få en bra balans i livet och för att må bra så är ju träning också jättebra att komma igång med. Då menar jag motion som promenader, gym, övningar hemma eller bara att röra på sig. Det är bra att försöka röra på sig minst 30 minuter per dag och då kan det vara allt ifrån promenader till och från jobbet eller vardagsmotion. Du behöver självklart inte gå på gymmet men att motionera är alltid bra! Men om vi kommer tillbaka till kosten så finns det massa bra tips för att få det att funka även på resande fot. Här är alla olika men jag brukar försöka planera så jag åtminstone har med mig ett mellanmål om vi ska iväg någonstans. Just för att sockersuget inte ska ta överhand eller för att jag ska göra sämre val pågrund av att jag inte ätit bra under dagen. Mellanmål som funkar bra att ha med sig är frukt av alla dess slag, lite naturella nötter, drickkvarg eller frysta hallon med kvarg eller keso. De frysta hallonen (eller annan frukt) håller kvargen/keson kyld under någon timme så det fungerar fint att ha med sig.

När man sen ska äta hemma hos någon annan eller på restaurang så brukar jag alltid försöka att tänka smart men ha 80-20 tänket. Alltså att jag lägger upp mina veckor med att till 80 % lägger in allt i Viktväktarnas-app som jag väger och mäter under veckan och till 20 % så är jag inte lika noggrann. Så låt oss säga att du är på restaurang och beställer in mat och du har svårt att avgöra hur mycket kalorier eller points det är i den maträtten du beställt in så försök uppskatta. Tänk på att inte ”glädjeräkna” och uppskatta för lite utan tänk på att det oftast är mer i maten än vad du tro. Ett annat tips är att kanske skippa just pommes fritets, potatisgratängen eller mängder med sås just för att det oftast är mycket kalorier/points i just detta. Be istället om att få in mer grönsaker, såsen på sidan av eller att beställa ris/pasta eller potatis till din mat. Tänk som så att så ”ren” mat som möjligt. När man beställer på restaurang kan man alltid fråga om det går att ändra lite i rätten så den passar dig bättre. Äter du hemma hos någon och lägger upp själv så kan du ju uppskatta på ett bättre sätt då det är du själv som väljer precis vad som finns på din tallrik. Sen ska man självklart inte glömma bort att njuta av mat och gå ut på restaurang och beställa det som låter godast men att då äta med måtta. Det är ju inge roligt att ligga i matkoma och ha ont i magen för att man ätit för mycket.

Jag tycker att man kommer ganska långt på tänker 80-20 då det inte blir så himla strikt men man har ändå kontroll på det. Nu under semestern vet jag med mig att det kommer vara svårare att hålla emot då vi kommer befinna oss på resande fot men jag ska verkligen försöka med mitt 80-20 tänk. Vågen kommer jag ju skippa helt under semestern så det är först efteråt jag kommer veta hur allt gått. Men lägger jag in allt i appen och tänker mig för så tror jag inte att det kommer vara några som helst problem. Jag vet ju oftast med mig vilka saker det är i min kost som fungerar och vad det är jag helst ska undvika. Att kunna äta allt men i måttliga mängder och inte alltid är min livsfilosofi. Det går inte att äta massa skräpmat jämt och tro att det ska hända något på vågen utan det handlar faktiskt om att göra aktiva val. Vill du förändra din livsstil så börjar det med att du tar det beslutet och håller dig till det. Det är ingen annan som kan ta beslutet åt dig eller som kan göra resan åt dig. Allt handlar om vad vi vill prioritera i livet. Men tänk att äta med måtta, skippa ångesten och så klart att njuta av semestern!img_1701.jpgimg_3147.jpg

Kommentera