Amning och viktväktarna?

Jag fick en fråga tidigare i veckan angående amning och viktväktarna som jag tänkte skriva lite om. Jag vet att detta kanske provocerar en del att jag redan börjat min viktresa trots att Selma bara är 3 månader, men här tycker jag att man gör som man vill. I bloggen vill jag inte hets någon utan ge min bild av hur jag har det och jag vill inte på något sätt hetsa eller pressa någon att man måste gå ner i vikt efter förlossningen. Det gör man precis som man vill med! Med det sagt så kommer jag beskriva lite hur viktväktarna fungerar för mig i och med amningen, hur jag äter en vanlig dag och hur jag mår av det.

Viktväktarna vänder ju sig till alla individer och är enligt mig ett bra sätt att gå ner i vikt. Man får lära sig att äta allt men i måttliga mängder. Du behöver inte utesluta något så som kolhydrater, fett eller andra livsmedel, men man äter med måtta. Man registrerar allt man äter via en app och har en ProPoints-budget per dag. Jag ska äta 29 ProPoints per dag och så eftersom jag ammar får jag lägga till 14 ProPoints (7 ProPoints vid delamning) per dag. Utöver det har man också 49 bonuspoints som man får använda fritt under veckan. Det är ju olika ProPoints i olika livsmedel men för att ge några exempel så är havregrynsgröt 4 pp, en stor kanelbulle 10 pp, en påse polly 28 pp och 4 skivor kalkon 1 pp. Man får alltså äta exakt vad man vill men man har sina ProPoints att förhålla sig till. Räcker inte dom man har under en dag så får man alltså plocka av bonuspointsen. Av maten så är frukt och grönsaker 0 pp vilket betyder att du får äta 5 frukter per dag och sallad till varje rätt utan att behöva ta av dina ProPoints.

En vanlig dag för mig brukar oftast se ut som följande:
Frukost (totalt 12 eller 10 pp): Omelett (6 pp) eller havregrynsgröt (4 pp). Smoothie på frukt och bär samt vaniljyoghurt (1 pp ) och 2 st knäckebröd med smör och kalkon (5 pp)

Mellanmål (0 pp): Banan (0 pp)

Lunch ( totalt 9 pp): Kycklingfilé 150 gram (4 pp), kokt ris 100 gram (3 pp), currysås gjord på lättkvarg (2 pp) och grönsaker (0 pp).

Mellanmål (totalt 4 pp): Äpple med kanel (0 pp), lättkvarg 250 gram (4 pp).

Middag (totalt 12 pp): Laxfilé 125 gram (7 pp), kokt ris 100 gram (3 pp), limesås gjord på lättkvarg (2 pp) och grönsaker (0 pp).
Kvällsmat (6 pp): 2 st knäckebröd med smör och ost (6 pp) och en apelsin eller ett äpple (0 pp).

IMG_9390.JPG

Som ni ser ovan så får jag äta vad jag vill men i måttliga mängder. Skulle jag till exempel vilja fika en bulle eller kaka under ett mellanmål kan jag göra det men då ta av mina bonuspoints eller äta mindre på kvällsmålet eller frukosten. Det är faktiskt enklare än vad det ser ut och sist jag var med i viktväktarna så gick jag ner 11 kg mellan november och mars. Jag har ju bara ätit enligt viktväktarna nu i 2 veckor men känner redan en stor skillnad. Inte viktmässigt då det går lite långsamt men jag känner mig mer nöjd och inte alls lika mycket humörsvängningar som jag annars får när jag äter mycket socker. Just när man ammar så blir man ju hungrig hela tiden och därför är det så bra att man äter med fasta tider och blir man sugen emellan måltiderna så är det helt okej att ta en frukt. Detta funkar ju som sagt var för mig men jag är också väldigt noga med att alltid fylla i exakt vad jag äter. Det är när man börjar slarva med det som man missar hela poängen med viktväktarna.

Som jag har skrivit förut så gick jag ju upp 21 kg under min graviditet. Första 17 veckorna så spydde jag till och från varje dag vilket gjorde att viktuppgången då var rätt liten. Det var först efter att illamåendet försvunnit som jag började ticka upp i vikt och då blev det rejält. Jag åt kakor, godis, drack dricka och åt rejäla portioner vilket var en stor bov till att jag gick upp. Hade jag ätit som innan hade jag förmodligen inte gått upp så pass mycket. Även om jag gick upp i vikt under graviditeten av dessa orsaker så känner jag att det är helt okej. Som gravid har man så mycket saker som händer i kroppen att vikten är det sista man ska tänka på, så länge du och barnet mår bra. Vikten kan man ta hand om senare och viktigt som gravid är det att aldrig jämföra sig med andra. Jag var enorm om man jämför med alla andra men det är ju för att vi alla ser olika ut i kroppen och går upp olika mycket i vikt. Jag fick ju höra hela tiden hur stor jag var och om jag inte skulle spricka snart. Dom som har små magar får höra tvärt om, att dom har för liten mage. Bästa är att låta bli att tänka på hur andra ser ut och passa på att njuta av graviditeten även om det är lättare sagt än gjort. 

 
 Lite bilder från min graviditet. 

3 comments

  1. Laura says:

    Tycker absolut inte att du gör fel som redan börjat! Det skadar ju inte att vara hälsosam! Så länge man gör det på rätt sätt så 🙂
    Det är bra att du tycker att Viktväktarna funkar! Själv är jag ambassadör för ett företag och där gör vi anpassade kost- och träningsscheman för nyblivna mammor. Som sagt, så länge man tänker på amningen och allt extra det innebär så är det bara toppen!

    Lycka till!

Kommentera